Hoe kies je de juiste wandelschoen?
Het kiezen van de juiste wandelschoen is erg belangrijk, vooral voor mensen met een hol voet. Een hol voet (ook wel hoge voetboog of cavus voet genoemd) is een voettype waarbij de voetboog abnormaal hoog is, waardoor de voet minder contact maakt met de grond. Bij dit type voet is de boog in de voet overdreven hoog, waardoor de hiel, de bal van de voet en de tenen meer belast worden dan normaal. Dit kan leiden tot pijnlijke voeten, evenwichtsproblemen en vermoeidheid tijdens het lopen of staan.
Mensen met een hol voet hebben vaak behoefte aan schoenen met een goede ondersteuning en stabiliteit om de voetboog te ondersteunen en de druk op de hiel, bal van de voet en tenen te verminderen. Ook kan het dragen van speciale inlegzolen, helpen om de voetklachten te verminderen en de voetfunctie te verbeteren. Door van tevoren goed onderzoek te doen verhoog je de kans dat je een schoen uitzoekt die perfect past bij jouw wandelingen. Lees snel deze blog door voor tips over het uitzoeken van de perfecte wandelschoen!
Ik heb een stijve voet en een hoge wreef. Waar moet ik op letten bij de keuze van een
wandelschoen?
Als je een stijve voet hebt en een hoge wreef, is het belangrijk om bij de keuze van een wandelschoen
op de volgende zaken te letten:
Pasvorm: Kies een wandelschoen die goed past bij de vorm van je voet. De schoen moet niet te strak zitten, maar ook niet te los. Zoek naar een schoen met een ruimere instap om de hoge wreef goed te ondersteunen.
Ondersteuning: Zoek naar een wandelschoen met een goede ondersteuning voor de voetboog, die de stijfheid van je voet opvangt en ondersteunt.
Flexibiliteit: Kies een wandelschoen met een flexibele zool, zodat de voet kan bewegen en niet te veel beperkt wordt.
Demping: Kies een wandelschoen met een goede demping, zodat schokken tijdens het wandelen worden opgevangen en je voeten minder belast worden.
Ademend vermogen: Zoek naar een wandelschoen die ademend is en vocht kan afvoeren, zodat je
Duurzaamheid: Zoek naar een wandelschoen van hoge kwaliteit die lang meegaat en bestand is tegen ruwe omstandigheden en intensief gebruik.
Een schoen met veel teensprong
Teensprong is de mate van buiging in de zool van een schoen vanaf de bal van de voet tot aan de tenen. Het wordt gemeten als het hoogteverschil tussen het laagste punt van de zool bij de bal van de voet en het hoogste punt van de zool bij de tenen. Een schoen met veel teensprong heeft een duidelijke helling vanaf de bal van de voet tot aan de tenen, terwijl een schoen met weinig teensprong een vlakkere zool heeft.
Bij een stijve voet kan een schoen met veel teensprong aanbevolen zijn. Een schoen met veel teensprong heeft een duidelijke helling vanaf de bal van de voet tot aan de tenen, waardoor de voet meer gebogen wordt. Dit kan helpen om de stijfheid van de voet te verminderen en de natuurlijke beweging van de voet te stimuleren.
Hoe kies je de juiste hoeveelheid teensprong?
De juiste hoeveelheid teensprong hangt af van het individuele voettype en de activiteit. Sommige mensen hebben baat bij schoenen met veel teensprong omdat het de voetboog ondersteunt en de druk op de middenvoet vermindert. Anderen geven de voorkeur aan schoenen met weinig teensprong omdat het de natuurlijke afwikkeling van de voet bevordert en een meer minimalistische schoenervaring biedt.
Echter, kan de aanbevolen hoeveelheid teensprong variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden. Het kan nuttig zijn om een specialist op het gebied van voetproblemen te raadplegen voor aanbevelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke situatie.
Bij Snowlimits geven onze professionals graag een vrijblijvend advies. Ook advies nodig? Kom langs bij Snowlimits voor de beste wandelschoenen!
Laat je adviseren door een voetkundig sportadviseur!
De voetkundig sportadviseur adviseert sporters bij het voorkomen van blessures en overbelasting, en bij het verbeteren van hun sportprestaties. Hij of zij geeft na een beweeganalyse een onderbouwd advies over sport- en wandelschoenen en inlegzolen. Hij verwijst indien nodig naar andere professionals in de (voet)gezondheidszorg zoals podotherapeuten of fysiotherapeuten.
De voetkundig sportadviseur heeft een opleiding gevolgd aan de Academie voor Podologie. Vaak zijn voetkundig sportadviseurs werkzaam in een sportspeciaalzaak, of als looptrainer, of als fysiotherapeut.