Skip to content Skip to footer

Je wilt skischoenen kopen. Je gaat naar de winkel en ziet een wand vol met verschillende schoenen. Zo’n aanschaf doe je niet elk jaar, dus je wilt een goede keuze maken. Skischoenen moeten goed passen aan jouw voeten, maar ook aan jouw skiniveau en persoonlijke wensen. Maar waar moet je op letten als je skischoenen gaat kopen. Snowlimits geeft je 8 tips voor de aanschaf van jouw ideale skischoen.

1. LAAT JE VOETEN GOED OPMETEN (METEN=WETEN)

Laat je voeten altijd goed en volledig opmeten en analyseren. De lengte en breedte van je voeten, de hoogte van de wreef en de vorm van je voetzool zijn erg belangrijke punten tijdens de voetanalyse. Een wintersport speciaalzaak zal altijd een volledige voetanalyse uitvoeren. Alleen vragen naar je schoenmaat is onvoldoende!  Een té grote, té kleine of slecht passende skischoen zorgt voor veel problemen en dat is het laatste wat je tijdens je welverdiende wintersport wilt.

2. ZEKERHEIDSCHECK IS PASSEN VAN DE SCHAAL

Ga met de voet in de schaal staan en zorg dat de voorste teen de voorkant raakt. Wanneer er ongeveer 1,5 cm ruimte tussen hiel en schaal is zal de lengtemaat kloppen. Ook kun je dan meteen checken of de rest van de voet ook in de schoen past. Zo niet kies dan een ander model. Een bootfitter kan de schaal aanpassen door frezen of door lokaal de schoen na verwarming uit te deuken.

3. VOORBEREIDING VOORDAT JE NAAR DE WINKEL GAAT

De belangrijkste: reserveer tijd. Skischoenen doe je niet even snel. Neem de tijd om te passen, te voelen en om advies te krijgen. Hou rekening met minimaal een uur. Als je naar een wintersportwinkel gaat om skischoenen te passen is het handig als je goed voorbereid aankomt. Neem je dunste skisokken mee. Ook is het handig als je een ruime broek aan trekt die je tot boven de knieën kunt optrekken, zodat we goed de pasvorm van de skischoenen kunnen zien.

4. KEUZE IS REUZE! WAT MOET IK KIEZEN?

Wanneer je in een wintersportwinkel komt is het aanbod skischoenen erg groot. Zelf een schoen uitzoeken gaat dan ook niet werken. Een specialist met verstand van skischoenen zal je gerichte vragen stellen om te achterhalen welke schoen bij jou past. Welke vragen kun je verwachten? Bijvoorbeeld wat voor type skiër jij bent, wat je belangrijk vindt tijdens het skiën en ervaring met je huidige skischoenen. Er wordt uiteraard ook rekening gehouden met je postuur. Op basis hiervan zal circa 3 tot 4 modellen uitgezocht worden om te passen. Dit kunnen allround skischoenen zijn, raceschoenen of juist skischoenen voor off-piste/freeride. De specialist kiest dan een skischoen op basis van de lengte, breedte en de flex van de schoen. Van deze modellen is de schoen die jou het beste aanvoelt de juiste keuze.

5. KIES DE JUISTE FLEXWAARDE VAN EEN SKISCHOEN

De flex geeft de stijfheid van een skischoen aan. Hoe hoger de flexwaarde, hoe stijver de schoen en hoe meer kracht er voor nodig is om de schoen naar voren te buigen. Om een fabeltje uit de wereld te helpen: het is onmogelijk om de flex waardes van verschillende merken onderling te vergelijken. Flexwaardes zijn niet gestandaardiseerd. Ook verschilt per plastic de gevoeligheid voor koude. Zo kan een schoen die in de winkel soepel aanvoelt eenmaal op de piste hartstikke stijf zijn.

EFFECTEN OP SKIËN

Goede skiërs willen vaak een stijvere schoen. Maar verkijk je hier niet op! Veel skiërs skiën met té stijve schoenen. De flex van een schoen moet namelijk wel gebruikt worden. Een belangrijk deel van de skibeweging komt uit de enkels. Een skiër die moeite heeft om tijdens het skiën druk uit te oefenen op de schenen is niet gebaat bij een stijve schoen. Hierdoor komen ze snel achterop te zitten. Het hebben van een te hoge flex levert hierdoor vaak een slechte skitechniek op. Hierdoor reageert de ski juist onrustig.
Iemand die zwaar is gebouwd is wel gebaat bij een hogere flex dan iemand die licht is gebouwd. Een wedstrijdskiër met hele stijve ski’s is gebaat bij een hele stijve schoen. Een freerider met een soepelere freerideski kiest vaak voor lagere flex. Dus kort samengevat: een hoge flex is niet heilighmakend én het is belangrijk dat je de juiste flexwaarde kiest die bij jou past.

6. VOEL DRUKPUNTEN OP JE VOETEN

Je hebt een aantal skischoenen gepast en een keuze gemaakt. Dan kan het nog gebeuren dat je op bepaalde plekken drukpunten op je voeten ervaart. Bootfitting kan dan uitkomst bieden. Bij bootfitting wordt de skischoen aangepast aan jouw voeten. Veel mensen denken bij bootfitting aan het foamen van een binnenschoen of een skischoen verwarmen, maar er zijn véél meer mogelijkheden met grote effectiviteit! Frezen en uitdeuken zijn hiervan voorbeelden. Laat je goed informeren over bootfitting van skischoenen. Bootfitten is meer dan alleen een skischoen in de oven stoppen!

Binnenkort volgt een blog speciaal over bootfitting van skischoenen.

7. KIES VOOR EEN INLEGZOOL

Voeten zijn als sneeuwvlokken: geen één is precies hetzelfde. Fabriekszolen die standaard in de skischoenen zitten zijn niet optimaal. Deze zijn gemaakt voor de massa. Veel problemen die in de skischoenen voorkomen komen voort uit voetbedproblemen. Een speciale inlegzool is vaak het advies. Calculeer daarom ook altijd een apart inlegzooltje voor je skischoen in.


Dus ga jij dit seizoen nieuwe skischoenen kopen? Lees deze tips voor de aanschaf van schoenen dan nog eens door. Laat je goed adviseren en koop bewust een skischoen die bij jou past, zodat je nog jaren wintersportplezier kunt beleven.

Peter Houwer is binnen Snowlimits dé specialist op het gebied van skischoenen. Door jarenlange ervaring beschikt hij over veel kennis over dit vak. Daarnaast heeft hij afgelopen jaren diverse internationale opleidingen en trainingen in bootfitting gevolgd. In de werkplaats in Groningen maakt hij dagelijks skischoenen volledig op maat.

Leave a Comment

Call Now Button