De zin en onzin van bootfitting
EEN SKISCHOEN OP MAAT GEMAAKT
Iedereen die wel eens op wintersport gaat, weet hoe vervelend slecht zittende ski- of
snowboardschoenen kunnen zijn. Slecht zittende schoenen zorgen voor pijnlijke of beknelde voeten en vervelende kramp. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot beperkingen in de skitechniek of langdurige blessures. Gelukkig kunnen deze problemen voorkomen of verholpen worden door een professionele voetanalyse en bootfit techniek. Waar dit vroeger alleen voor de professionele- en racewereld was weggelegd, ontdekken steeds meer wintersporters de voordelen van een persoonlijke gefitte schoen. Met bootfit wordt niet niet alleen het comfort van de schoen verbeterd, maar ook de skiprestaties.
Veel voorkomende klachten die slecht zittende skischoenen kunnen opleveren:
- Gevoelloze tenen
- Drukpunt op de wreef
- Voetzool kramp / brandende voorvoet
- Beknelde kuiten, kleine teen, of enkel (of naviculare)
- Bobbel bij de grote teen (Hallux Valgus)
- Pijnlijke schenen
ABC VAN BOOTFITTEN
Een analyse van de voet, enkel en skischoen bepalen bepalen of de schoen persoonlijk gefit moet worden en welke aanpassingen er vervolgens gedaan moeten worden. Het scala aan instrumenten dat de bootfitter hierbij gebruikt, reikt inmiddels verder dan de welbekende ‘ovens’. Hij heeft verschillende hulp- en meetmiddelen tot zijn beschikking, zoals een voet(zool)scan. Met zijn kunde en ervaring blijft de expertise van de bootfitter het belangrijkst. Iedere voet is uniek en vraagt om een unieke analyse en aanpassing.
(VOET)ANALYSE IN EEN NOTENDOP; WAAR LET DE SPECIALIST OP?
Een persoonlijke geoptimaliseerde schoen begint uiteraard bij een goede (voet)analyse. Echter,voordat de bootfit expert naar de voeten zal kijken, vraagt hij eerst naar ski-ervaring, ervaringen met eerdere skischoenen, blessures en wensen van de klant. Met deze criteria komt al een eerste selectie van skischoenen naar voren. De specialist richt zich nu op het analyseren van de anatomie van de voet en het been. Bij deze analyse wordt gelet op de algemene vorm van de voet en het volume van de voet. Bij de vorm wordt gekeken of er uitgesproken botten of gewrichten zijn die problemen kunnen opleveren in een skischoen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de houding en uitlijning van het onderbeen (“stance alignement”) en wat dit voor gevolgen heeft voor de skischoen en de bewegelijkheid van de gewrichten en pezen. De bootfitter maakt vervolgens een tweede selectie in de skischoenen en laat ongeveer drie schoenen passen. Vervolgens wordt samen de best passende schoen gezocht. in zeker 2/3 van de gevallen is een combinatie van de juiste schoen en inlegzool voldoende. Wanneer er toch pijnklachten of drukpunten zijn, kan door middel van aanpassingen aan het voetbed, de shell of de liner de skischoen verder worden aangepast.
HET AANPASSEN VAN HET VOETBED, DE SHELL EN DE LINER
De afgelopen vijf jaar zijn er grote stappen gemaakt in de skischoen technologie. De grote
merken als Head, Salomon, Atomic en Fischer gebruiken materialen die zich tegenwoordig steeds beter lenen voor het op maat maken van schoenen, zowel van de binnenschoen als van de schaal.Hierbij moet nog wel een afweging gemaakt worden tussen comfort en performance. Schoenen die uit een kunststof gemaakt zijn dat zich gemakkelijk laat vervormen, kunnen niet dezelfde performance leveren als schoenen met een hardere opbouw. Daar tegen over staat dat de schoenen met een hardere opbouw zich minder eenvoudig laten aanpassen, waardoor men aangewezen is op een bootfit-expert. Wanneer de huidige skischoenen klachten opleveren, maar nog niet toe zijn aan vervanging, kan de bootfitter advies geven. Het is dan verstandig om direct na de wintersport bij een bootfitter lands te gaan en de skischoenen mee te nemen. Na een jaar is het vaak lastig herinneren waar de problemen exact optraden.
Veelvoorkomende voorbeelden van aanpassingen aan skischoenen zijn:
- Plaatselijk uitdeuken van de shell (buitenschoen) op kritieke plaatsen
- Ruimer maken van de skischoenhals
- Uitlijnen van de skischoen
- Plaatsen van een (op maat gemaakt) voetbed
Ongeveer 80% van alle problemen die men heeft met skischoenen heeft, kan worden opgelost door vervanging van het voetbed. De bestaande fabriekszool kan vervangen worden door een voorgevormde inlegzool of een volledig op maat gemaakte inlegzool. Een correct ondersteunde voet (en enkel) is de basis voor een beweging zonder irritatie. Specifieke aanpassingen worden gedaan bij een afwijkende voetvorm, stand en flexibiliteit.
ADVIES BIJ HET KOPEN VAN SKISCHOENEN
Bij de zoektocht naar de beste skischoen is het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken. Laat je daarom adviseren door een wintersportspecialist of bootfitter. Deze meet de voeten altijd in lengte, breedte en hoogte, belast en onbelast (staand en zittend), en houdt rekening met voetafwijkingen. Doet een verkoper dit niet en wordt er alleen naar de schoenmaat gekeken, dan wordt de kans op teleurstelling groot. Terwijl een schoen met goede fit voor jaren plezier kan zorgen en zelfs de skiprestaties ten goede komt