Skip to content Skip to footer

Wintersport met corona, kan het?

Oktober betekent bij Snowlimits: de start van het nieuwe seizoen! De lerarentrainingen op de baan zijn geweest, de eerste lessen worden weer gegeven, en het is tijd voor de jaarlijkse lerarentraining in de sneeuw! Maar hoe is het eigenlijk om in deze periode naar Oostenrijk te gaan? In deze blog lees je onze ervaringen omtrent de Coronarichtlijnen op de Kitzsteinhorn in Kaprun.

De aanloop naar Kaprun & reis

Natuurlijk is het dit jaar anders dan anders, kunnen we überhaupt naar de sneeuw? Of wordt het op het laatste moment afgeblazen? Veel momenten van onzekerheid in de aanloop naar het weekend, en continu de reisadviezen controleren. Maar op zaterdagochtend 06:00 uur was het dan zover, code geel, we konden naar Oostenrijk!

Dit jaar waren we niet alleen met een team van leraren. Er gingen ook een aantal gezinnen mee, aangezien de jaarlijkse reis met de juniorclub afgelopen april geannuleerd moest worden. Totale reisgezelschap? Een gezellige groep van 30 personen.

Naar Oostenrijk betekent ook dat je door Duitsland heen moet rijden, in Duitsland gold op het moment van vertrek dat je niet langer dan 24 uur in het land mocht verblijven. Je mocht alleen het land in als je op doorreis was, dus voor de zekerheid hebben we de reserveringsbevestigingen uitgeprint en meegenomen. Het viel uiteindelijk mee, we hebben zonder grenscontrole heen en weer kunnen rijden. Bij de tankstations en dergelijke geldt een mondkapjesplicht.

Aankomst hotel & Liftpassen

Eenmaal aangekomen bij het hotel werd meteen duidelijk wat de geldende richtlijnen zijn rondom het coronavirus. Het is heel simpel, op het moment dat je beweegt in een openbare ruimte is een mondkapje verplicht. Dus van je kamer naar je eettafel, en van de tafel naar het buffet, etc. Mondkapje op! Ook het hotelpersoneel hield zich aan deze regel. Het was super geregeld, een aparte zaal voor onze groep alleen en per kamer (huishouden) 1 tafel met voldoende afstand.De volgende ochtend bij de Kitzsteinhorn moesten de skipassen geregeld worden. Je bent in eerste instantie heel nieuwsgierig, zal er wel voldoende afstand worden gehouden? Is een mondkapje verplicht? Deze vraag werd gelijk duidelijk en overzichtelijk beantwoord. Mondkapjes zijn overal verplicht, en de looppaden zijn heel duidelijk afgebakend.

Skiën en liftgebruik

De passen zijn in de pocket, nu kunnen we eindelijk naar boven voor de eerste meters skiën. Je ziet gelijk dat er overal de volgende maatregelen gelden:

  • Afstand houden (1 meter)
  • Mondkapjes verplicht (behalve tijdens skiën)
  • Niezen en hoesten in de elleboog
  • Desinfecteren en regelmatig handen wassen
Als je er eenmaal aan gewend bent is het eigenlijk geen probleem, onze ervaring is dat er redelijk goed afstand wordt gehouden bij de liften. Maar ook dat mensen het geen probleem vinden om een gondeltje later te pakken als jij er al in zit. Kleine kanttekening: het was rustig op de gletsjer.
 
De zogeheten ‘Maskenpfligt’ geldt niet alleen voor gondels en stoeltjesliften, maar ook onderaan bij de sleepliften. Het liftpersoneel werkt actief mee om de veiligheidsmaatregelen te waarborgen. Onder andere door mensen erop te wijzen hun mondkapje of buff voor te doen, maar ook door af en toe de poortjes even te sluiten om de doorstroming te bevorderen. Het kan dus zijn dat je af en toe eventjes moet wachten om door het poortje te kunnen.
 

REstaurants & personeel

In de restaurants geldt eigenlijk hetzelfde als bij de liften en in het hotel. Op het moment dat je binnenkomt doe je je mondkapje of Buff voor. Eenmaal bij je tafeltje aangekomen mag deze weer naar beneden of af. Het kan natuurlijk voorkomen dat je dit af en toe vergeet, in dit geval is het personeel er snel bij om je vriendelijk te wijzen op deze verplichting.

Goed om te weten: In geheel Oostenrijk is het verplicht dat elke werknemer zich eenmaal per week laat testen op het Coronavirus. Dit geldt dus voor horecapersoneel, liftpersoneel, maar ook de ski- of snowboardleraren.

Conclusie

Wintersporten is zeker mogelijk! Natuurlijk zijn er de nodige aanpassingen, als je hier eenmaal aan gewend bent kun je net zo heerlijk op wintersport als voorgaande jaren. Het geeft een goed gevoel dat er streng op de veiligheidsmaatregelen wordt gecontroleerd door het aanwezige personeel.

Wij hebben een heerlijke reis gehad naar Kaprun en zijn zonder besmettingen teruggekomen, en hopelijk kunnen we nog veel meer van deze heerlijke foto’s verzamelen komende winter.

Zie ook dit filmpje, waarin Wouter kort toelicht hoe het er aan toe gaat.

© Jasper van Zanten, oktober 2020

Leave a Comment

Call Now Button